Tekstit

WOLFOWITZ EI OLE TERVETULLUT HELSINKIIN!

WOLFOWITZ EI OLE TERVETULLUT HELSINKIIN!
Tehdään köyhyydestä historiaa - toisenlainen maailma on mahdollinen


Yhdysvaltalainen Irakin sodan arkkitehti ja nykyinen Maailmanpankin johtaja Paul Wolfowitz saapuu Maailmanpankin parlamenttiverkoston kokoukseen 22.-23.10.2005 Helsinkiin.

Maailmanpankkia on kritisoitu jo vuosia epädemokraattisuudesta ja tuhoisasta politiikasta kehitysmaissa. Siksi Helsingissä etsitään samana viikonloppuna vaihtoehtoja Maailmanpankin politiikalle kansalaisjärjestöjen varjotapahtumissa. Luvassa on lauantaina 22.10. suuri sodan ja
uusliberalismin vastainen mielenosoitus otsikolla "Tehdään köyhyydestä historiaa - toisenlainen maailma on mahdollinen" sekä sunnuntaina 23.10. seminaari samasta teemasta. www.maailmanpankki.info



TEHDÄÄN KÖYHYYDESTÄ HISTORIAA!
Toisenlainen maailma on mahdollinen -mielenosoitus
Lauantaina 22.10. klo:14

Maailmanpankin ja Wolfowitzin politiikkaa kritisoiva suurmielenosoitus kokoontuu lauantaina 22. lokakuuta klo:14 Helsingin rautatientorilla. Torilla puheita, musiikkia ja kansalaisjärjestöt esittelevät toimintaa. Mielenosoitus lähtee liikkeelle klo:15 äänekkäänä kulkueena.


VAIHTOEHTO MAAILMANPANKIN POLITIIKALLE:
Maailma ei ole myynnissä - seminaari
Sunnuntaina 23.10. klo:13

Maailmanpankin kokouksen varjoseminaari sunnuntaina 23.10. kello 13.00 - suomenkielisen työväenopiston juhlasalissa, Helsinginkatu 26. Kansalaisjärjestöjen Maailma ei ole myynnissä -seminaarissa keskustellaan Wolfowitzin ja Maailmanpankin politiikasta, maailman köyhyysongelmasta, kehitysmaiden velkakysymyksestä, sodasta ja uusliberalistisesta talouspolitiikasta. Paneelikeskustelussa mukana:

* Ammattiyhdistysliikkeestä:
Matti Harjuniemi, puheenjohtaja, Rakennusliitto

* Helsingin yliopistosta:
Pertti Multanen, dosentti, Kehitysmaatutkimuksen laitos

* Make poverty history - kampanjasta:
Helena Laukko, toiminnanjohtaja, Suomen YK-liitto

* Eduskunnasta:
Anni Sinnemäki, kansanedustaja ja vpj, Vihreä liitto

Tapahtumaan on vapaa pääsy, tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!
Järjestää Kansalaisjärjestöjen Maailmanpankki -verkosto.


KUKA WOLFOWITZ?

Paul Wolfowitz kuuluu Bushin lähipiiriin. Afganistanin ja Irakin sodan aikaan hän toimi Yhdysvaltojen varaulkoministerinä. Wolfowitz toimi myös puolustusasiain alivaltiosihteerinä George Bush vanhemman kaudella.

Vuonna 1992 Wolfowitz laati yhdessä Dick Cheneyn kanssa presidentti Bush vanhemmalle tulevaisuudenstrategian Yhdysvalloille. Neuvostoliiton romahduksesta huolimatta suunnitelma esitti New York Timesin mukaan puolustusbudjetin rajua kasvattamista ja yksipuolisten "ennakkoiskujen" käyttämistä USA:n intresseille havaittuja uhkia vastaan, ensimmäisenä prioriteettina "Persianlahden alue elintärkeine raaka-aineineen". Suunnitelmassa ilmoitettiin avoimesti tavoitteena olevan, että Yhdysvallat hallitsee maailman taloudellista ja poliittista kehitystä kaikilla tasoilla.

Kun Bush vanhempi hävisi presidentinvaalit Clintonille, suunnitelmasta muokattiin "Project for the New American Century" tekemällä kaksi tärkeää lisäystä: ulkoavaruuden militarisoiminen tiedustelusatelliittien ja avaruudesta ammuttavien ydinaseiden avulla sekä Irakin valtaaminen. Raportti tosin varoitti, että esitetyn kaltaista "vallankumouksellista amerikkalaisen yhteiskunnan muutosta" ei todennäköisesti tapahtuisi, ellei "uusi Pearl Harbor katalysoisi Amerikan kansaa". Uuden Pearl Harborin tipahdettua New Yorkin terroristi-iskujen myötä 11.9.2001 Bush nuoremman hallinnon syliin, Wolfowitzin kymmenen vuotta aiemmin luomaa suunnitelmaa päästiin vihdoin toteuttamaan.

Irakin sodassa arvioidaan kuolleen kymmeniä ellei satoja tuhansia siviilejä ja yli pari tuhatta miehittäjäsotilasta. Sota on tuhonnut Irakin, jota pidettiin aiemmin yhtenä kehittyneimmistä arabimaista. Nyt yksi sodan päästrategisteista, Paul Wolfowitz, palkittiin uudella viralla maailman suurimman luottolaitoksen johtajaksi Maailmanpankkiin.


MIKÄ MAAILMANPANKKI?

Maailmanpankki perustettiin toisen maailmansodan jälleenrakennuksessa tarvittavia lainoja varten, ja on sen jälkeen lainoittanut teiden, patojen ja voimaloiden rakentamisen kaltaisia projekteja.

Yksikään köyhä maa ei voi saada lainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä tai Maailmanpankilta, jos se ei samalla suostu rakennesopeutusohjelmiin. Ohjelmat avaavat talouden monikansallisille suuyhtiöille, pakottavat yksityistämään julkisen talouden, murskaavat työläisten oikeudet, palkat ja työturvallisuuden sekä pakottavat julkisen sektorin leikkauksiin. Jos näitä ehtoja ei toteuteta, IMF peruuttaa lainat.

Rakennesopeutusohjelmat ovat romauttaneet terveydenhuollon kehitysmaissa ja johtaneet satojen tuhansien ihmisten kuolemaan. Julkiset sairaalat ja klinikat Etelä-Saharan alapuolella, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa ovat muuttuneet sairauksien leviämispaikoiksi. Esimerkiksi Zimbabwessa terveydenhuoltoon käytettävät varat ovat pudonneet kolmannekseen sitten IMF:n rakennesopeutusohjelmien, kun ne otettiin käyttöön 1990.

Rakennesopeutusohjelmien seurauksena tapahtuneet terveydenhuollon leikkaukset ovat johtaneet siihen, että AIDS ja HIV-epidemia raivoavat yhä voimakkaammin Afrikassa. Koulutuksesta on useissa paikoissa tullut vain harvojen etuoikeus, kun koulujen on pakko ottaa käyttöön lukukausimaksut.

Palkat lähes jokaisessa Afrikan maassa ovat tippuneet 50-60 prosenttia rakennesopeutusohjelmia edeltäneestä ajasta. Ohjelmat olivat niin epäsuosittuja, että IMF joutui muuttamaan niiden nimen "Köyhyys- ja kasvu-ohjelmiksi". Nykyään suurin osa lainoista annetaan edellisten lainojen korkojen maksamiseen.

Toisin kuin samaa politiikkaa ajava IMF, Maailmanpankki on jo myöntänyt rakennesopeutusohjemien kurjistavan kehitysmaiden ihmisiä, mutta ei ole luopunut niiden käytöstä. Päin vastoin, nykyään yli puolet sen rahoituksesta (verrattuna vuoden 1980 5%:iin) liittyy rakennesopeutusohjelmiin.


Vähintä mitä me kaikki voimme tehdä, on osallistua 22.10.2005 Helsingissä klo:14 järjestettävään "Tehdään köyhyydestä historiaa" marssiin ja sanoa äänekkäästi "Wolfowitz et ole tervetullut kaupunkiimme".

www.maailmanpankki.info

Kommentit (1 kpl)

lähettäjä: Anonymous Anonyymi

ja mielenkiintoista että esim edellä mainituissa köyhissä maissa oikeutta jakaa järjestäytynyt rikollisuus ja eri vapautusrintamat jotka saavat tukea mm. pakistanin ISI:lta jota rahoittaa muuan CIA.
USAn strategian suurimpia hyötyjiä ovat juuri mm. IMF.

1. tuetaan kiinan/venäjän vastaisia elimiä tai suoraa rikollisuutta.
2. hallinto nurin, valtaan mafia/mujahedid. IMF saapuu mukaan kuvaan.
3. vallataan öljyputket, kasvatetaan huumeviljelmiä. (CIA:n saatua afganistanin, viljelmät kasvoivat n 600%). CIA saa taloudellista tukea Kultaiselta Puolikuulta, jonka huumekaupan vuosituotto on 100-200 MILJARDIA dollaria...
4. Hyödyn korjaavat öljy-yhtiöt (joiden hallituksissa istuvat mm USAn ministereitä ja muita poliittisia vaikuttajia), IMF/maailmanpankki, muut talousmahdit (uuden struktuurin myötä), CIAn kautta lukuisat eri rikollisjärjestöt, lista voisi olla pitempikin...

Juhani K

maanantaina, lokakuuta 17, 2005 

Lähetä kommentti

« Takaisin tekstit-osioon

Powered by Blogger